Strijkapplicaties

Strijkapplicaties

Strijkapplicaties

Strijkapplicaties

Geplaatst op 19-9-2018 door Few4kids
Heb jij ook een naaimachine of strijkijzer ooit gekocht maar staat het de meeste tijden alleen maar te verstoffen? Wil je hier meer mee gaan doen om kleding eigen te maken maar heb je geen idee en heb jij ook de onderstaande vragen

Wat zijn strijkapplicaties?
Wat zijn de verschillen?
Welke stoffen zijn geschikt voor strijkapplicaties?
Hoe breng ik een strijkapplicatie aan?

Overal kun je kleding kopen in winkels en op internet, maar soms net niet wat jou aanspreekt. Met applicaties kun je eigen kleding opleuken, herstellen en eigen maken. Het is ontzettend leuk en iedereen kan het!
Applicatie is een techniek waarbij plaatjes en of teksten op stoffen worden bevestigd bijvoorbeeld door naaien of plakken. Wil je trots de naam van je kindje op een shirt of jas hebben staan of wil je iemand een persoonlijk cadeau geven met een eigen toevoeging? Er kan zoveel! 

1. Verschillen
Applicaties zijn van verschillende materialen gemaakt. Naast dat het materiaal verschilt zit er ook een verschil in kwaliteit. Om jou wat meer wegwijs hier in te maken en om misscien wel te helpen bij het maken van een keuze, leggen wij hieronder een aantal verschillende applicaties aan je uit.

Applicatie badges zijn vaak geborduurd en decoratief. de stof is vaak stug en dikker. Deze badges hebben een plastic laagje op de achterkant, liggen meer boven op de stof, en worden vaak gebruikt voor het verbergen van gaten in kleding en verkleurde vlekken.
Applicaties van transfer papier zijn afdrukken op een speciaal papier. Deze applicaties hebben een niet glanzende achterkant. Deze applicaties zijn niet heel sterk en worden daarom ook niet gebruikt om versleten stof bij elkaar te houden. Ook kan het voorkomen dat de achtergrond als deze niet wit is zichtbaar blijft door de applicatie heen.
Applicaties van Flexfolie/Flockfolie zijn applicaties die veel platter op de stof liggen dan badges. Ze worden veel gebruikt voor het verfraaien van kinderkleding en andere producten zoals al die leuke shirts met (bij)namen en leuke afbeeldingen. Voor deze applicaties word een advies afgegeven om dit te gebruiken bij nieuwe kleding omdat de kans bestaat dat het niet optimaal hecht aan beschadigde vezels van stoffen.
Het verschil tussen flexfolie en flockfolie is dat flexfolie een gladde afwerking heeft en flockfolie niet.
Applicaties van stof dit zijn eigen gemaakt applicaties. Deze applicaties worden met de hand getekend, uit stof gehaald en genaaid op andere stoffen.


2. Stoffen
Niet alle stoffen zijn geschikt voor striijkapplicaties, omdat er met hoge temperaturen word gewerkt. Lees altijd het wasvoorschrift om te zien of het item gestreken mag worden, als er geen wasvoorschrift is, probeer dan uit te zoeken van welk materiaal het is gemaakt.
Katoen en Demin zijn de meeste geschikte en gebruikte stoffen. Welke applicatie je ook kiest dat is aan jou zelf, wel is er de regel dat je de stof neemt die net zo stevig is als de applicatie zelf om het mooiste resultaat te krijgen.
Polyester kan ook gebruikt worden maar wees voorzichtig met deze stof. Door de hoge temperatuur kan de stof verbranden, smelten of verkleuren.
Zijde en andere delicate stoffen zijn niet geschikt! 
Wil je graag eerst meer informatie over stoffen dan kun je dat  hier lezen.

3. Plaatsen
Wanneer je van te voren al hebt bedacht welke strijkapplicatie je wilt gebruiken en wat voor statement je ermee wilt maken scheelt dat veel in de voorbereiding van het plaatsen. Voordat je de strijkijzer of naaimachine al gebruikt is het verstandig om van de te voren de applicatie los op het kledingstuk of een ander product te leggen om zo een beeld te krijgen van het eindresultaat.
Hieronder geven wij een aantal tips

- Als je maar één applicatie wil bevestigen, plaats het dan op een smaakvolle, opvallende plaats. Met één applicatie laat je het eruit zien als of het ook zo is bedoeld. Vaak is dit in het gezichtspringend als bijvoorbeeld groot op de voorkant van een shirt.
- Wil je meerdere applicaties gaan gebruiken zorg dan dat er genoeg ruimte is voor alles wat je wilt. Dit zijn vaak de badges en kleinere applicaties.
- Als je zelf een applicatie uitprint op transfer papier houdt er dan rekening mee dat alles in spiegelbeeld word geprint, dat voorkomt teleurstellingen. Wanneer je dit niet doet zal het eindresultaat in spiegelbeeld staan. 


4. Aanbrengen
Voor het aanbrengen van applicaties met een naaimachine of een strijkijzer zorg je er voor dat de ondergrond zo vlak mogelijk is. Wanneer je geen strijkplank hebt kun je ook een handdoek dubbelvouwen en op een goede stevige tafel leggen om dit te gebruiken als ondergrond.
Verwarm altijd kort de plek waar je de applicatie wilt hebben zodat je zeker weet dat de applicatie op een gladde stof komt en hiermee hecht de applicatie uiteindelijk beter aan de vezels.
Wanneer je de strijkijzer gebruikt zet deze dan nooit hoger als dat de stof kan hebben. Zet de stoomfunctie uit en zorg dat de strijkijzer niet vol water zit. Als je een strijkapplicatie gebruikt zonder een beschermlaag over de bovenkant, leg dan altijd een theedoek of bakpapier tussen de strijkijzer en de stof met strijkapplicatie, dit zorgt voor extra bescherming.
Druk gedurende aantal secondes de strijkijzer naar beneden en voor de afwerking kun je langs de rand van een geborduurde decoratieve badge het vast naaien met een naaimachine, doe dit niet bij andere soorten applicaties.

5. Wassen
Opstrijkbare applicaties zijn niet permanent, na verloop van tijd laten ze toch los. Hoe vaker en grondiger de wasbeurten, hoe meer kans er bestaat de de applicatie los begint te laten.
Strijkapplicaties die geperst worden blijven vele wasbeurten langer zitten omdat deze met meer kracht in de vezels van de stof worden vast geperst. Wij adviseren om kleding met strijkapplicaties te wassen op 40 graden en aan de lucht te laten drogen.
Neem vooral een kijkje in onze webshop voor trendy bedrukte kinderkleding die geperst zijn met leuke teksten en afbeeldingen.


 
strijkapplicaties, applicaties, DIY, hobby, kinderkleding, babykleding

Reacties

Blogcategorieën

Informatie