Stoffen

Stoffen

Stoffen

Stoffen

Geplaatst op 27-6-2016 door Few4kids

Wist jij dat het belangrijk is om te kijken naar welke stoffen je het beste kan kiezen voor je baby?
Welke stoffen zijn geschikt?
Welke stoffen zijn ongeschikt?



Niets is zo fijn als het huidje van je baby, maar weet jij wel dat het huidje van je baby vijf keer dunner is dan bij een volwassen persoon. Het babyhuidje is kwetsbaar tot rond de leeftijd van vier jaar. Rond deze leeftijd is de opperhuid pas goed ontwikkeld.
Het is verstandig om bewust de babykleding en andere producten waar jouw kindje vaak mee in aanraking komt zorgvuldig te kiezen.
Met kleding bescherm je de huid tegen kou, vocht en schadelijke stoffen. Kijk dus goed van welke materialen het is gemaakt.
Wij hebben een overzicht gemaakt om jou wegwijs te maken hierin.



Synthetische stoffen

Pas op met synthetische stoffen.
Het kwetsbare huidje gaat niet goed samen met deze stoffen of stoffen waar veel chemicalien voor worden gebruikt.
Polyester bijvoorbeeld is gemaakt van plastic vezels, dat gesmolten is met chemische techniek om er vervolgens garen van te maken.
Met bijna hetzelfde proces worden ook stoffen als acryl, nylon en polyamide gemaakt.
Nadelen van deze stoffen zijn dat de grondstof van deze materialen aardolie is. Er is veel energie, water en gif nodig om er garen van te maken. Daarnaast nemen polyester,acryl en nylon geen vocht op.
Deze stoffen zijn ook nog eens schadelijk voor de natuur en met het wassen van de kleding laten er microvezels (hele kleine stukjes plastic) los.
Fleece is ook een stof om extra op te letten. Je kent deze stof vast wel van die heerlijke, zachte dekentjes waar je geen genoeg van krijgt. Deze stof lijkt perfect voor je baby maar pas op deze zijn vaak gemaakt van polyester-fleece en sluit juist de huid af. Hierdoor krijg je stuwing van wamte waardoor je baby oververhit raakt.
Er bestaat ook fleece van katoen of wol, deze kun je gelukkig prima gebruiken. Heerlijk zacht, ademend, duurzaam maar ook iets duurder in aanschaf.


Katoen
Katoen is een natuurlijke stof die vele fijne kenmerken heeft zoals vriendlijk voor de huidsterk, vochtregulerend en het is ook nog eens makkelijk wasbaar.
Helaas word niet alle katoen op een mileu vriendelijke manier gemaakt en daarom zijn er keurmerken die wij hieronder uitleggen. Een keurmerk zegt iets over hoe een stof gemaakt is. De keurmerken kun je terug vinden op het label.

  • GOTS (Global Organic Textile Standard) is een internationaal keurmerk dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd is van begin tot eind.
  • OEKO-TEX Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel, met strenge eisen voor restanten van zware metalen, schadelijke verfstoffen en bestrijdingsmiddelen. Om het keurmerk te verkrijgen  mogen er geen schadelijke stoffen aanwezig zijn.
 


 

stoffen, hobby, diy, katoen

Reacties

Blogcategorieën

Informatie